A fehér fogak 10 legnagyobb ellensége

Nagyon sokan küzdenek azzal a problémával, hogy a rendszeres fogmosás ellenére is elszíneződnek a fogaik. Ugyan a megfelelő szájhigiénia az egyik legfontosabb lépés a fehér fogak felé, de sokan nem tudják, hogy az is nagyon fontos milyen ételeket vagy italokat fogyasztunk a mindennapokban. Vannak ugyanis olyan ételek és italok amik erősen színezik a fogakat.

Cikkünkben ezekből soroljuk fel azt a 10-et, ami a leginkább felelős a sárga fogakért. Ha a felsorolt ételek vagy italok közül többet is rendszeresen fogyasztasz könnyen előfordulhat, hogy a Te fogaid is elveszítették természetes fehérségüket. Ebben az esetben érdemes lehet kipróbálnod a WhiteMax otthoni fogfehérítő szettjét, ami segít visszanyerni fogaid fehérségét.

1. Kávé

Talán nem okoz nagy meglepetést, hogy a kávé az az ital ami talán a leginkább felelős a fogak elszíneződéséért. A kávé nem csak a sötét színe, hanem a benne található csersav hatása miatt is elszínezheti a fogaidat. Megoldás lehet ha a kávét szívószálon keresztül fogyasztod, hogy a lehető legkevésbé érintkezzen a fogaiddal.

2. Tea

Sötét színe és csersav tartalma miatt a kávéhoz hasonlóan a rendszeres teafogyasztás is a fogak elszíneződéséhez vezet. Minél sötétebb egy tea annál jobban színezi a fogaidat, ezért ha javítani szeretnél a helyzeten megteheted, hogy világosabb színű teákat fogyasztasz.

3. Paradicsomszósz

Ha te is szereted a paradicsom alapú szószókat és ketchupot akkor sajnos neked is van egy rossz hírünk. A paradicsom alapú szószok erős, piros színűek, magas savtartalommal rendelkeznek és makacsul odatapadnak a fogaidhoz, így elég jelentős szerepet vállalnak a fogak elszíneződésében.

4. Szénsavas üdítők

A savaknak és a rengeteg színezéknek köszönhetően az olyan szénsavas üdítők mint a kóla nem csak színezik, de nagy mértékben károsítják is a fogakat. Ha fontos számodra a fogaid egészsége és fehérsége akkor érdemes nagy ívben elkerülni ezeket az italokat.

5. Piros gyümölcsök

Minden gyümölcs okozhat elszíneződést de az olyan bogyós vagy piros gyümölcsök mint a cseresznye, meggy, áfonya, szeder vagy a gránátalma, különös mértékben színezik a fogakat. Ezeket a gyümölcsöket azonban az egészségre gyakorolt hatásuk miatt nem érdemes teljes mértékben száműzni az étrendedből. Helyette inkább azt javasoljuk, hogy öblítsd ki a szád miután valamilyen piros gyümölcsöt fogyasztottál.

6. Vörösbor és fehérbor

A kávéhoz és a teához hasonlóan a bornak is igen magas a csersav tartalma így ez az ital is nagyban okolható a sárga és a szürke foltok kialakulásáért a fogaidon. Ha pedig azt gondolnád, hogy csak a vörösbor az, ami elszínezi a fogaidat akkor van egy rossz hírünk. Magas savtartalma miatt a fehérbor pont olyan káros hatással van a fogakra mint a vörösbor. A legjobb amit tehetsz a fogaid érdekében, hogy korlátozod a borfogyasztást.

7. Cukorkák

A fagylalt, a nyalókák és a különböző színes cukorkák is okozhatnak elszíneződést. A túlzott cukorkafogyasztás pedig amellett, hogy sárgás-barnás foltok megjelenését okozhatja a fogaidon, hosszú távon lyukas fogakhoz vezet. Ez persze nem jelenti azt, hogy nyáron a nagy melegben nem ehetünk meg egy fagyit, de mindenképpen érdemes odafigyelni.

8. Curry

Talán nem nagy meglepetés, de a paradicsom alapú szószókhoz hasonlóan a curry alapú szószok és épp annyira veszélyesek a fogaink fehérségére nézve. A curry ugyanis nem csak sárga, de könnyen előfordulhat, hogy a fogakat is pillanatok alatt sárgává varázsolja.

9. Balzsamecet

A balzsamecetről kevesen tudják, de színe és savassága miatt igen erősen színezi a fogakat. Ez a folyadék is lerakódik a fog apró mikrobarázdáiban és sárga foltok megjelenését eredményezi a fogaidon.

10. Szójaszósz

Az eddig felsorolt ételek is italok közül a szójaszósz rendelkezik az egyik legerősebb színező hatással. Ha olyan ételt fogyasztasz ami szójaszószt tartalmaz már közvetlenül az étkezés után is láthatod, hogy sárgásabb árnyalatúvá válik a fogad, ez a hatás pedig sokáig megmarad.

Amennyiben a felsorolt ételek vagy italok közül több is a mindennapi étrended részét képezi, könnyen előfordulhat, hogy fogaid elveszítették természetes fehérségüket. Ebben az esetben érdemes kipróbálnod a WhiteMax LED lámpás otthoni fogfehértőjét. Ha érdekel a fogfehérítés kattints az oldal alján található “Kosárba teszem” gombra és rendeld meg a WhiteMax 10 alkalmas otthoni fogfehérítő szettjét.

Ha úgy érzed eleget olvastál a témáról és szívesen kipróbálnád LED lámpás otthoni fogfehérítőnket, kattints az alábbi gombra és rendeld meg a terméket.